Gratangeala!


Publicat de:     in data de:  11 April 2010  |  Niciun comentariu

Romanul are ‘gratangeala’ in sange…Cum apare sfios primul ghiocel, cum urmeaza o invazie atomica de gratare si gratarase si ‘gratangii’. Cred ca pot sa obtin si o licenta ‘stilistica’ pentru expresia asta ‘gratangeala’. Mici, hartane, cefusoara, carnaciori, pastramioara…carne sa fie! Legumele si fructele sunt pentru ‘muuu-muuu’ nu pentru noi! Si pentru ca o friptura in sange nu poate fi mancata ca atare, ca se plictiseste, nu de alta, ce facem? Udam friptura cu productia de vin din toamna trecuta, cu pet-uri uriase de bere si alte bauturi pline de grade. Distractia se rezuma la un gratar, chiar doua, organizat in pripa la finalul saptamanii. Nu mai exista pajiste libera in aceasta tara! Cum apare prima raza de soare, cum navalim precum hunii si tatarii pe dealuri, campii, si chiar prin paduri. Oriunde exista scaieti, trebuie sa fie si un gratarel sau urmele unui gratar de saptamana trecuta. Exista o alarma in subconstient? ‘Gata! E primavara, femee’ ia scaunele si masa, io grataru’ si pet-urile si hai la ‘iarba verde’!’ Gratarul e gata intr-o ora, mancatul in zece minute si apoi, ca sa nu murim asfixiati de linistea din padurice, deschidem portierele si dam volumul la maxim. Apoi ne putem scobi linistiti printre dinti, pentru ca pericolul a trecut! Foamea a fost anihilata si zona afumata la maxim!

Portretul robot al gratangiului se desluseste imediat! Pantaloni de trening luciosi cu o dunga alba pe cracul pantalonilor, ‘adibasi’ albi, musai Puma sau ZaHong (aia Puma se pastreaza pentru ocazii festive), ceafa lata, burta la inaintare si ghiulul pe degetul mic, care deget mic mai are si o unghie mai lunga decat celelalte. Bun! Gratangiul nu este singur. Intotdeauna isi cheama neamurile la gratar si o anunta pe nevasta-sa…cand sa intoarca micii. Tanti are un permanent minunat, unghii lungi, musai rosii si inele din aur masiv pe toate degetele si de asemenea un lant gros, care ii atarna cand sta aplecata. Nu este o silfida, din contra, cand privesti din departare la dansa, ai senzatia ca a parcat cineva o duba langa masina ta! Uneori nu poti sa intelegi cum mai poate sa manance, pentru ca pare atat de plina incat daca o atingi…pocneste. Acestia sunt minunatii gratangii. Si nu cred ca vom scapa vreodata de ei! Ei sunt cei care ne reprezinta! Ei polueaza aerul si padurile si tot ei fredoneaza ‘of viata mea’ de iti vine sa mananci coaja de copac! Cine stie, poate se va inventa un gaz anti-gratangii! Pana atunci…primavara placuta. Si atentie, ca se ard micii aia!

PS – In imagine il aveti pe fiul gratangiului. Aaa…si cand te gandesti ca nenea Caragiale a inventat termenul ‘fripturist’. Iata, am evoluat pana la ‘gratangiu’. Halal!

Alte articole care s-ar putea sa aiba legatura cu ce ai citit mai sus