Femeia la putere?!?!


Publicat de:     in data de:  15 November 2010  |  2 Comentarii

(Recent am citit un articol in care se afirma faptul ca barbatii sunt 100% condusi de femei. Ce gluma buna!)

Femeia, care detine puterea intr-o societate misogina, este cel mai frumos cadou pe care ni-l putea face ‘liberul arbitru’. Noi am ales sa hulim femeile ‘puternice’ si tot noi am ales sa le acordam functii inalte, sa le urcam pe un piedestal, nu pentru a le adora, nu, pentru a putea arunca mai bine cu rosii stricate in ele. Nu am inteles niciodata cursa aceasta nebuneasca la care participa cele doua sexe si care presupune castigarea puterii. Ce reprezinta aceasta putere? Este o lesa aurita, este un obiect de cult magic, este un lucru palpabil? Nu, normal, puterea nu este palpabila (sau este?), este un sentiment incert, este un ecuson invizibil. De ce si-au dorit femeile puterea…pentru a dovedi ceva celorlalti oameni?

Intr-adevar, vocea lor nu se auzea in ‘structurile patriarhale’, dar de ce o simpla dorinta s-a transformat in ceva patologic? Eu chiar cred ca dorinta de putere este o problema grava, ce nu poate fi tratata prin metode conventionale. Este o sete prosteasca, pentru un gen de apa inexistent, pentru un elixir din povestile cu vrajitori. Puterea a fost castigata, in final…Si acum, ce urmeaza? Ea va fi transferata barbatilor, din nou, pentru ca lupta pentru putere sa o ia de la inceput? De ce nu putem lasa la o parte diferentele, de ce nu putem lucra, fara a cauta diferentele dintre sexe? Cine a inventat puterea? Si ce imi aduce mie aceasta putere, cand torn ciorba cu polonicul in farfurii? Acum pot sa trantesc oala de ciorba pe jos, sau cum? Pot sa arunc polonicul in aer si sa ‘intocmesc’ o rascoala ad-hoc in bucatarie? Pot sa ma urc pe masina de spalat si sa agit chilotii barbatului? Pot sa iau bormasina si sa gauresc peretii in nestire, pentru ca detin puterea? Pot sa fac confetti din firimituri de paine si pot sa ragai, cand ma uit la televizor? Pentru ca am puterea? Dar cine are nevoie de ea? Eu nu am si nici nu o sa am nevoie de ea, vreodata.

Nu pot sa inteleg puterea, nu ma intereseaza, chiar…aceasta putere in sine nu imi da puterea de a merge mai departe. Punct. Rog puterea sa iasa din casa mea! Atat.

 926 total views,  2 views today

ai ceva de spus? Comenteaza aici!


 

2 Comentarii la Femeia la putere?!?!

ana

Eu nu cred ca este vorba despre lupta pentru putere.
Femeile nu lupta pentru putere ci pentru libertatea de a-si alege drumul, pentru aceeasi libertate pe care o au si barbatii. Libertatea de a alege sa fii mama, vice presedinte sau doar o simpla femeie care isi cistiga existenta singura si nu trebuie sa dea socoteala nimanui pentru alegerile facute. Din pacate natura a fost cam partiala in momentul cind i-a oferit femeii extraordinarul dar de a crea viata. Acest dar aduce cu el niste alegeri foarte dificile. Alegeri pe care un barbat nu are nevoie sa le faca. El nu trebuie sa accepte schimbarile fiziologice timp de 9 luni, nu trebuie sa renunte la cariera, poate continua sa iasa la o bere cu baietii, etc. Desi suntem in secolul 21, exista inca foarte multi barbati care inca se asteapta ca femeia sa fie cea care renunta la tot pentru a creste copii, si care considera ca responsabilitatea lor (a barbatilor) se opreste la adusul banilor in casa. . Desi in secolul 21, lumea orientala este inca si mai nedreapta cu femeia. Barbatii au toate drepturile iar femeia niciunul. O femeie e inca privita cu suspiciiune si dispret daca e cea care indrazneste sa ceara un barbat in casatorie in loc sa astepte pina se hotaraste el. O femeie e inca privita cu dispret, ca sa nu spun mai mult, daca decide sa nu isi lege viata de un barbat si sa se bucure de aceeasi libertate ca si el. O femeie dupa 40 de ani e considerata “baba” (asta e realitatea) in timp ce pentru multi barbati 40 de ani poate insemna un nou inceput. Pentru ei nu ticaie ceasul biologic, pe cind o femeie este obligata sa decida poate inainte de a fi pregatita daca vrea sa aiba o familie sau nu.

Si inca lumea occidentala ofera destula libertate femeii. In multe culturi femeia nu are nici macar atit: este obligata sa se casatoreasca cu barbatul ales de familie (de multe ori cu 20 de ani mai batrin), de multe ori nu are dreptul la studii si nu are dreptul sa munceasca. In multe tari arabe, barbatul trebuie sa semneze in scris ca ii permite femeii sa lucreze, sa studieze sau sa detina o masina (in Arabia Saudita poate sa detina o masina dar nu are voie sa o conduca…da, e adevarat). Un lucru care pentru o femeie din occident poate insemna o simpla formalitate, pentru femeile din orient e un cosmar. Inca exista culturi in care nasterea unui baiat e motiv de celebrare in timp ce nasterea unei fete e doar trecuta cu vederea.

Sint multe de spus. Si din pacate, religia e un instrument la indemina atitor misogini inculti (care detin puterea), folosit pentru a continua sa metina femeia in sclavie. Cred ca acestea deja sint motive de ajuns pentru a continua lupta.

    admin

    Multumesc pentru comentariu, data viitoare poti sa ‘comprimi’ cateva idei. Am inteles, feminismul s-a rasculat, pe sistem. Blogul este un pamflet, citeste printre randuri, facem doar haz de necaz. Nu discutam despre lupte seculare! 😀